skip to Main Content
Dispozitivele IQOS, Mai Putin Nocive Decat Tigarile ‘analogice’?

Dispozitivele IQOS, mai putin nocive decat tigarile ‘analogice’?

Produsele din tutun incalzit sunt mai putin nocive decat tigarile conventionale

Potrivit Public Health England, institutia publica cea mai importanta din domeniul sanatatii din Anglia si studiilor practicate in vederea dispozitivelor IQOS, s-a concluzionat ca produsele din tutun incalzit sunt mai putin nocive decat tigarile obisnuite.

Cu toate ca a scazut considerabil in ultimele decenii, prevalenta fumatului la adulti in anul 2016 a fost de ~15%. Cu toate acestea, fumatul ramane principala cauza a bolii si a deceselor premature si una dintre cele mai mari cauze ale problemelor in de sanatate pulmonare si cardiace.

Treptat, au aparut pe piata produsele ce se bazau pe incalzirea tutunului, fara ardere, iar rapoartele medicale furnizeaza in premiera dovezi cu privire la acest nou tip de produs, precum si pe tigaretele electronice.

In anul 2017, dispozitivele de incalzire a tutunului au devenit disponibile pe piata in 27 de tari, planul fiind extinderea pe piata globala. Principalii trei producatori de tutun au promovat astfel de produse de incalzire a tutunului: Philip Morris International a promovat IQOS , British American Tobacco a promovat Glo de Japan Tobacco International a promovat Ploom TECH.

Din totalul celor 20 de studii incluse in aceasta revizuire, 12 au fost finantate de companii independente, de productie, ceea ce a dus la o lipsa de cercetare independenta.

Cele mai multe studii publicate la momentul acestei revizuiri au evaluat IQOS, pe locul doi si trei urmand Glo sau Ploom TECH. In timp, versiuni actualizate ale revizuirilor sunt in curs de finalizare, si pregatite pentru a fi publicate separat.

Comparativ cu fumul de tigara, dispozitivele de incalzire a tutunului expun utilizatorii la nivele mai scazute de compusi nocivi potential daunatori, si particule in suspensie. Cu toate acestea, gradul de reducere a chimicalelor nocive constatate variaza de la un studiu la altul.

Dovezile disponibile astfel sugereaza ca dispozitivele de incalzire a tutunului pot fi considerate mai putin daunatoare decat tigarile “analogice”, din tutun, pe baza de ardere.

Primul studiu in acest domeniu a comparat compozitia produsilor nocivi ale fumului produs prin arderea unei tigari obisnuite, si a aburului produs prin incalzirea tutunului in IQOS. S-a constatat ca astfel, acesta elibereaza cu 30% mai putina nicotina decat o tigara obisnuita, alaturi de 0.53 mg de monoxid de carbon, comparativ cu 32.8 mg de monoxid de carbon per tigara standard. Comparativ cu dispozitivele IQOS, ce contineau compusi 17.2 ng, 6.7 ng de NNN si NNK, fata de tigarile obisnuite, cu 309 ng si 266 ng, alaturi de formaldehida (compusul organic volatil, cu cel mai mare potential carcinogen dintre toate cele testate.

Un studiu clinic efectuat in cadrul procesului de cercetare a urmarit 3 grupuri de fumatori timp de 5 zile: un grup a utilizat dispozitivele IQOS in loc de tigari traditionale, un grup nu a consumat deloc tutun, si ultimul grup a continuat sa fumeze tigari obisnuite. Dupa cele 5 zile, persoanele care nu au fumat si cele care au folosit dispozitivele IQOS au prezentat cantitati reduse de markeri biologici ai tutunului in organism, fata de cei care au continuat sa fumeze tigari obisnuite.

Au participat 14 specialisti la realizarea raportului, in cadrul King’s College London UK Centre for Tobacco & Alcohol Studies, University of Stirling, Cancer Research UK, University of Nottingham, University College London, Queen Mary, University of London.

Inconjurate de scepticism la fiecare pas, dispozitivele IQOS prezinta un potential emorm in privinta scaderii sanselor de imbolnavire si aparitie a cancerului, imbunatatind conditia de viata a fumatorilor si oferind o alternativa mai sigura si cu o sansa mai mare de succes in renuntarea completa la fumat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top